Apatit
Apatit

Apatit

Evaluat cu 5 pe scara de duritate Mohs, Apatitul nu este un singur mineral, ci o serie de minerale care alcătuiesc ceea ce se numește „grupul apatitelor”, constând din fluorapatită, clorapatită și hidroxilapatită. Cele mai multe pietre prețioase sunt o combinație a tuturor celor trei membri ai seriei, nuanțe variind de alb până la verde, galben, maro, roz, albastru și violet.

Denumirea mineralului provine din grecescul „apatein” (a înșela) pentru că inițial, categorizarea acestuia a provocat confuzie în rândul mineralogiștilor.

Menționată pentru prima dată în 1767, când naturalistul Pedro Francisco Davila a identificat-o drept „piatră fosforică”, numele “Apatit” a fost atribuit de geologul german Abraham Gottlob Werner în 1786, deși mineralul specific descris a fost reclasificat ca fluorapatită. în 1860 de către mineralogul german Karl Friedrich August Rammelsberg.

Deoarece este un mineral cu o duritate redusa, o tăietură complexă cu fațete frumos conturate aduce un plus de valoare valoare. Ca și în cazul majorității pietrelor prețioase, saturația culorii, dimensiunea și claritatea sunt determinanții majori ai valorii unui Apatit.

Cea mai căutată culoare este albastrul neon, care rivalizează ca aspect cu turmalina Paraiba.

Deși dificil de tăiat și lustruit, bijuteriile cu apatit sunt minunate. Datorita duritatii reduse, se recomanda depozitarea, ingrijirea si curatarea cu atentie, evitand socurile mecanice si interactiunea cu elementele chimice.

Ȋn colecţiile CASIANI veţi descoperi o varietate de bijuterii excepţionale cu apatit potrivite fiecãrui stil.